Fakta om Thailand

Hurtig fakta om Thailand
Thailand, ofte kaldet LOS (land of smiles, på dansk de smilendes land) har det officielle navn Prathet Thai (“De fries land”) eller Muang Thai.

Thailand har et areal på 514.000 kvadrat kilometer og er omkring 2.000 km fra nord til syd. 11 gange større end Danmark og lidt mindre end Frankring. Befolkningen er ca. 65 mio. hvoraf mere end 10 millioner skønnes at bo i Bangkok.

Mod vest og nord grænser Thailand op til Burma (Myanmar), i nord og nordøst til Laos, i øst til Cambodia og i syd til Malaysia.

Landet er delt op i fire hovedregioner:
Det bjergrige Nordthailand med dybe dale og skove.
Den tørre og kuperede højslette, Nordøstthailand, der får al sin nedbør fra maj til september og resten af året er plaget af tørke.
Det flade og frugtbare Centralthailand, som gennemstrømmes af Chao Phya floden og er et af verdens frugtbareste risdyrkningsområder.
Endelig er der landtangen Sydthailand, som udgør den nordlige del af den malayiske halvø, hvor der er stedsegrønnne tropiske regnskove. Thailand ligger i det tropiske regnskovsbælte. ‘Hele den centrale og nordlige del er regnskovsområde, mens Sydthailand er et stedse fugtigt område. Om sommeren blæser sydvestmonsunen fra ækvator og bringer regntiden med sig. Om vinteren er det nordvestpassaten, der bringer den “kølige” årstid.

Klimaet i Thailand
Thailand har et tropisk klima med tre sæsoner som berøres af monsunen. De tre sæsoner er den kølige og tørre, den varme tørre og regntiden med tropisk regnskovsklima. Årstiderne er underlagt monsunregn fra sydvest og nordøst som blæser seks måneder i hver retning hvert år.

Fakta om klima i det nordlige og centrale Thailand
Køligst er det i december-januar, da temperaturer i det nordlige og nordøstlige kan falde ned 10°C om natten og i bjergene ned til under 0°C.  Den kølige tørre sæson er omkring oktober-november til midten af marts. Den varme tørre sæson er fra marts til maj og regntiden fra omkring juni – oktober/november. Jo længere sydpå du kommersammen, jo længere varer regntiden. Varmeste måned er normalt april, hvor temperaturerne kan overstige 40 ° C i løbet af dagen og kun falde en smule om natten. Nordøstlige del af Thailand – Isan – er landets varmeste del.

Fakta om klima i det sydlige Thailand
Det er her, i områderne omkring Phuket og Krabi vi danskere oftest tager på ferie. I denne ordlige del af det sydlige Thailand det regner meget, ofte fra februar til marts og igen i maj og i september-oktober. Længere mod syd regner det mindre i januar-februar, maj og september-oktober. I den sydlige del af Thailand, er temperaturen mere ensartet, og den gennemsnitlige temperatur er omkring 25-26 grader året rundt.

Hvornår er det bedste tidspunkt for at gå til Thailand?
Det bedste tidspunkt at besøge Thailand er mellem november og februar, hvor det hverken er for varmt eller for vådt i landet men det afhænger af, hvor du gerne vil hen, og hvad du gerne vil.
Har du planer om at bruge tid på stranden, er det bedst at tage til den sydvestlige del af Thailand i løbet af vinteren. Selv når det er regntid, regner det ikke hele dagen, uden en reel pause midt på dagen.
Indkvartering, hoteller, flybilletter til turister er generelt billigere i lavsæsonen, og der er meget færre turister. Nogle hoteller og virksomheder er dog helt lukket i lavsæsonen, så hvis du planlægger at rejse til Thailand, når det er lavsæson, er det husk at kontrollere, at din destination er ikke er helt lukket ned for regnperioden.

Det sagt kan man sagtens få mange gode oplevelser i Thailand uden for vinterhalvårets højsæson. Der langt færre turister i landet i lavsæsonen, priserne falder en smule og man kan bedre få følelsen af at have det hele for sig selv. Det er også i denne periode, at flyselskaberne sænker priserne til en brøkdel af højsæsonsprisen. I f.eks. sensommeren er der ofte meget gode priser at få.

Men før man rejser til Thailand i regntiden er det vigtigt, at gøre op med sig selv, hvad det er for en tur, man ønsker. Vil man ud og se templer, grønne rismarker og landsbyer – og er man indstillet på at søge ly fra regnen et par timer om dagen, er rejser i regntiden et billigt alternativ til rejser i vinterhalvåret. Det er sjældent, at det regner tæt en hel dag! Jeg har tilbragt flere regntider i området og haft det alle tiders.

Ser man derimod sig selv liggende på en strand under en blå himmel eller føler, at man ikke har tid til at være afhængig af vejrets luner, skal man ikke tage til Thailand uden for højsæsonen. Konklusionen er klar: Bedste tidspunkt – uden tvivl – er at rejse i november til februar. Men besøg i Thailand er muligt og fantastisk året rundt.

Hvorfor Thailand som feriemål?
Thailand trækker flere turister til sig end noget andet land i Sydøstasien. Og det er der mange grunde til. Landet er nemt at rejse i og byder på én bred vifte af aktiviteter og seværdigheder krydret med det lækre køkken, den spændende kultur og de imødekommende mennesker.

Tag på trekking i de dybe, spændende jungler i de mere afsidesliggende dele af lander. Flyd forbi de fredsommelige, idylliske landsbyer, der omgivet af rismarker ligger langs Mekongflodens vande. Er du mere til vandsport, er mulighederne mangfoldige. Snorkling og dykning ved en af de mange paradisøer, der ligger spredt i de varme vande langs kysten er oplagt.

På den kulturelle side ligger arven fra Thailands fantastiske, gamle kongedømmer hen og byder på masser af templer og ruiner, der er et besøg vær. I buddhistiske klostre spankulerer munke klædt i orange og mørkerøde farver rundt i fredfyldte atmosfærer.

Så drop forestillingen om, at Thailand udelukkende er spritstive englændere, der skriger lungerne ud til full moon parties på Ko Samui. Thailand er et land rigt på kultur og natur, hvor du sagtens kan slippe væk fra masserne, og oplevelserne ligger klar til at blive opdaget og husket.

Geografi, klima og nedbør
Der er gennemgående varmt og fugtigt hele året med temperaturer fra 19-38 grader. Luftfugtigheden varierer fra 60-95% I det bjergrige Nordthailand kan temperaturen om vinteren falde helt ned til lidt over frysepunktet. Der er tre årstider: Den varme tid fra marts til maj. Regntiden fra juni til oktober, og den kølige årstid fra november til februar. Den årlige nedbør er næsten overalt mellem 100-300 centimeter (Bangkok:140 cm).

Veksle penge i Thailand
Du kan veksle danske kroner (DDK) til Thai Baht på de fleste hoteller, banker og vekselkontorer i Thailand. Husk, at disse ofte opkræve et gebyr for at veksle, og det er ikke altid man får en god valutakurs. Hvis du går til turist stederne er der ofte flere vekselerere at vælg imellem. Det er en god ide at sammenligne kurserne de forskellige steder, før man veksler. Mange af stederne her også åbent om aftenen
.
Pengeautomater i Thailand
I de fleste byer og turistområder der er masser af hæveautomater (ATM). Du kan som regel bruge dit danske hævekort, VISA-kort eller Mastercard til at hæve penge i pengeautomater i Thailand. Du betaler normalt et gebyr til din danske bank, når du benytter en hæveautomat i Thailand. Dette gebyr ligger på ca. 30kr.

Kreditkort i Thailand
De fleste store varehuse, hoteller, caféer, og turistområder accepterer kreditkort i Tyrkiet. I små lokale butikker, må man der i mod oftest betale kontant, så det er altid godt at have kontanter på sig. Benytter du dit kreditkort i butikken eller restauranten betales der ikke gebyr til din danske bank, men giv aldrig dit kort fra dig ved betaling.

Vaccinationer
Der kræves ingen obligatoriske vaccinationer ved indrejse til Thailand, men visse anbefales afhængig af destinationen. Undersøg derfor enten hos egen læge eller Statens Seruminstitut. Er man i tvivl er det dog en go ide at kontakte sin egen læge inden afrejsen. Om man skal vaccineres afhænger dog også af, hvor længe skal man skal være af sted og hvor man rejser hen. Her er en oversigt over de oftest nævnte sygdomme i Thailand, som du kan blive vaccineret imod. For personlig rådgivning kontakt da egen læge om nærmere information.

Malaria
Malaria spredes af myg og forekommer i Thailand, men profylaks er ikke nødvendigi byerne eller i turistområder som Bangkok, Cha Am, Chiang Mai, Chiang Rai, HuaHin, Pattaya, Phuket, Koh Samui og dagsture uden overnatning på River Kwai. Udenfor disse destinationer, og navnlig på græsen til Cambodja og Myanmar er risikoen for malaria større og profylaks er en nødvendighed.

Hepatitis A
Hepatitis A forårsages af en virus, som forårsager betændelse i leveren og man udsættes hovedsagelig for smitte via forurenet mad og drikke.

Hepatitis B
Hepatitis B forårsages af en virus, der fører til betændelse i leveren. Sygdommen kan overføres seksuelt, men også gennem blod og er forbundet med tatovering,piercing, øre piercing, kirurgi, blodtransfusion, urene nåle mv

Rabies i Thailand
Rabies forekommer i Thailand, men er ikke almindeligt. Der kan vaccineres mod rabies, men dette er ikke nødvendigt ved rejse til Thailand. Udsættes man dog for smitte skal man omgående søge læge, da sygdommen er dødelig uden behandling. Bliver du bidt af et dyr unden din rejse i Thailand, er det en god ide at søge til den nærmeste læge for at få foretaget en rabiestest.

Andre sygdomme i Thailand
Andre sygdomme, der forekommer i thailand er: Japansk hjernebetændelse, difteri,stivkrampe, tuberkulose, tyfus, pneumokoksygdom, HIV og AIDS.

Gul feber,kolera og TBE forekommer ikke i Thailand.